”Jonte” Sjögren på Walk of fame

juli 23, 2022 15:07:40 Janne Åberg

18 NOV 2017 10:10

Vi är väldigt glada att en av våra medlemmar i Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap, John-Anders ”Jonte” Sjögren, hedrades med en av fem platser på Walk of fame i Herrljunga, vid avtäckningen i slutet av oktober. Walk of fame tillkom genom ett förslag från några tjejer i klass 9 på Altorpsskolan, efter en förfrågan från Herrljunga köpmannaförening, hur man kan liva upp och smycka Storgatan i Herrljunga.

Motivering till utnämningen och platsen på Herrljungas Walk of fame:
”John-Anders ”Jonte” Sjögren har haft stor betydelse för tennisens utveckling i Sverige och i Herrljunga. Spelade för Herrljunga Tennisklubb när han blev svensk juniormästare 1956 och tog även hem segern 1960 i SM för klubblag, tillsammans med Sixten Borgvall och Rolf Andersson. Han har även varit svensk förbundskapten i Davis Cup samt fungerat som tränare för flera kända tennisproffs”
”Jonte” är också en av sju Västgötar i Davis Cup. Övriga är Torsten Johansson, Karlsborg, Lennart Bergelin, Alingsås, Sven Davidsson, Borås, Kjell Johansson, Dalsjöfors, Anders Järryd, Lidköping och Robin Söderling Tibro.

 

HTK-Profiler John-Anders Sjögren

 

John-Anders ”Jonte” Sjögren har verkligen dansat med de stora elefanterna. På bilden ovan ses han tillsammans med, från vänster, Stefan Edberg, Jonas Björkman, John-Anders, Jan Apell och Magnus Larsson efter DC-segern i Moskva 1994.

John-Anders Sjögren född 1938 är klubbens verkligt stora stjärna, både som spelare och ledare. Det skulle faktiskt gå att skriva en hel bok om John-Anders ”Jonte” Sjögren men vi gör inte det för det har Jonte gjort själv. Titeln är mycket passande: ”En bok om tennis”.

Som spelare var emellertid denne Sjögren en lurifax, eller ”full i fan” som Sixten Borgvall säger. Med taktisk blick, ett hett humör – ibland nästan vildsint – manövrerades motståndarna för det mesta ut. Främsta meriten är nog trots allt SM-silvret i singel utomhus 1963. Janne Lundqvist vann finalen med 6-2, 6-0, 6-3. John-Anders hade på vägen till finalen besegrat Ulf Schmidt med 6-1, 0-6, 6-4 – inget mindre än en knall. På meritlistan finns givetvis SM-guld i lag inomhus 1960, en titel som han också var med och vann för Djurgårdens IF, Malmens TK och Västerås TK, J-SM guld 1956, landslagsuppdrag och mycket annat.

John-Anders Sjögrens ledarskap är ofantligt stort. Allt började med att John-Anders blev åldersansvarig för juniorlandslaget 1977-78. Året därpå blev John-Anders för första gången DC-kapten. 1981 fick han ett antal lovande ungdomar att ta hand om i Team SIAB – Mats Wilander, Joakim Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson. Idel världsstjärnor så småningom. Engagemanget med Team SIAB fortsatte till 1985, men det hindrade inte John-Anders från att vara DC-tränare mellan 1982 och 1984. Efter 1985 fortsatte John-Anders som personlig tränare för Mats Wilander till och med 1990. Under den här tiden tog Wilander inte mindre än sju Grand Slam-titlar. Från 1989 till 1994 blev det en ny vända för John-Anders som DC-kapten. Belöningen blev en DC-titel i Moskva 1994. John-Anders har också varit Tournament director för Swedish Open i Båstad 1994-1995, och verksam i Österrike 1996-1997.

 

 Tidigare  WI-tidningar

Sponsorer: