Välbesökt Idrottscafé

juli 23, 2022 16:07:33 Janne Åberg

Hockeylegendaren Stefan Persson 64, till vänster, berättade om sin framgångsrika karriär när Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap (HIS) bjöd in till Idrottscafé. På bilden avtackas Stefan av HIS ordförande Harry Nilsson.

Hockeylegendaren Stefan Persson 64, till vänster, berättade om sin framgångsrika
karriär när Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap (HIS) bjöd in till Idrottscafé.
På bilden avtackas Stefan av HIS ordförande Harry Nilsson.
31 OKT 2018 13:58
då Herrljunga Idrottshistoriska Sällskap bjudit in hockeylegendaren Stefan Persson, 64, Borås.

Ett 60-tal personer hade kommit till kommunhusets sessionssal för en drygt timslång berättelse om Perssons framgångsrika hockeyliv.

Det hela startade på hockeyrinken i lilla Bjurholm i Västerbotten. Sen bar det iväg till Piteå och Gävle, där Stefan tog hem dubbla SM-guld med den tidens segermaskin Brynäs 1976 och -77. Detta år tog han också VM-silver med Tre Kronor.

Den reslige backen fick direkt NHL-erbjudande och tillsammans med Anders Kallur var han den förste europén att slå sig in i ”världens bästa hockeyliga”. Under nio säsonger, från 1977 till 1986, representerade Stefan Persson New York Islanders och där var han och Kallur med om att vinna Stanley Cup fyra år i rad, 1980-83.

1980 tilldelades Stefan det då nyinstiftade Victoriastipendiet, bara Ingemar Stenmark var före, året innan.

Publiken i Herrljunga fick tillfälle att titta i Stefans lilla smyckesask, där tre av de så åtråvärda Stanley Cup-ringarna låg. Men den fjärde då…?

–        Jo, den skänkte jag till min advokat och ekonomiske rådgivare, Björn Wagnson, avslöjade Stefan.

1986 hade Stefan och hans kropp fått nog av de ständigt tuffa närkamperna i NHL och vände åter till Sverige, där han varvade ner under ett par säsonger i Borås HC. I BHC har han också haft ledar- och styrelseuppdrag. I dag är Stefan ledamot i Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd.

 

 Tidigare  WI-tidningar

Sponsorer: